Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Boswachterij Westerschouwen

Eigenaar(s): Staatsbosbeheer
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Boswachterij Westerschouwen
Indrukwekkend landschap bestaande uit beekjes, duinen, valleien en vogelrijke bosranden.

Boswachterij Westerschouwen is een indrukwekkend en afwisselend duinlandschap. Dit heuvelachtige duinlandschap bestaat uit zandverstuivingen, valleien, duinweiden, vogelrijke bosranden en struweel. Bijna elk seizoen is er wat te zien. Tijdens de herfstmaanden zijn wel tot 50 soorten paddenstoelen geteld.

      

In de wintermaanden maakt u grote kans om een ree, bunzing of een konijn te zien. In de lente en zomer is het gebied trekpleister voor vogels van het nabij gelegen natuurgebied Meeuwenduinen. De Meeuwenduinen is een broed- en rustplaats voor vogels als de zilvermeeuwen, stormmeeuwen en kleine mantel meeuw.

Historie

Boswachterij Westerschouwen is rijk aan cultuurhistorie. Het gebied heeft vele ingrijpen van de mens ondergaan.

Op veel plaatsen in provincie de Zeeland zien we sporen van de oorlog tussen mens en zee. De mens nam een stuk land in door middel van inpoldering en stormgeweld veroorzaakte dijkbreuken waardoor het gewonnen land weer van de zee werd. Door de jaren heen was dit in Nederland een herhaaldelijk voorkomend fenomeen tussen de mens en de zee.

  

In de 18e eeuw zijn delen van de zuidelijke oever van Schouwen-west tijdelijk buiten gedijkt. Zo onstond de inlaag Westerschouwen in 1744-1748. Hierna waren er weinig ingrijpen van de mens en op Schouwen waren er weinig veranderingen. In de 20e eeuw is er op de duinen een bos aangelegd van Oostenrijkse en Corsicaans dennen om de duinen te verstevigen. Dit bos maakt nu een deel uit van Boswachterij Westerschouwen.

Beschermd natuurgebied

Momenteel is Boswachterij Westerschouwen samen met de Meeuwenduinen in beheer van Staatsbosbeheer. Het is grootste bos van Zeeland en maakt deel uit van het natuurmonument 'Kop van Schouwen'. De natuur wordt hier een handje geholpen door ruimte te creëren tussen de bomen zodat ze nog ouder kunnen worden. Er staan nu bomen die kleine 80 jaar zijn.

      

Boswachterij Westerschouwen is goed toegankelijk gemaakt om te verkennen. Er zijn verschillende routes zoals wandel-, fiets-, mountainbike-, rolstoelroutes en ruiterpaden. U kunt meer informatie hierover vinden bij de bezoekersinformatie.

Datum: 10-11-2009 13:40:09
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Staatsbosbeheer
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...