Voorsterbos is loof- en naaldbos aangelegd in 1947 in een droog gevallen Noordoostpolder. Door de ondergrond met het rijke keileem is dit jonge bos snel gaan groeien tot een indrukwekkend en oud ogend bos. Natuurmonumenten, de beheerder, heeft hier de natuur zijn gang laten gaan. Met als resultaat een indrukwekkende bos met grote bomen en weelderige struiken.
In 1942 is Noordoostpolder drooggevallen en omdat het gebied niet was geschikt voor landbouw besloot men in 1947 hier een bos aan te leggen. Het bos was voornamelijk bedoeld voor houtproductie en was in beheer van Staatsbosbeheer. Na 1997 is het bos in beheer van Natuurmonumenten gekomen. Natuurmonumenten laat gecontroleerd de natuur zijn gang gaan en langzamerhand krijgt de natuur zijn overhand.
Voorsterbos wordt nog steeds gevormd door de natuur en de beheerder Natuurmonumenten. De dode bomen blijven liggen en maken plaats voor een nieuwe. De diverse bomensoorten die destijds in rijen aangeplant zijn beginnen hun symmetrie kwijt te raken en er ontstaat een nieuwe natuurlijke bos.
Het beheer in het gebied door Natuurmonumenten heeft voor meer afwisseling in het bos gezorgd. Zo zijn er openplekken aangelegd voor vlinders en andere insecten, er is een waterpoeltje om kamsalanders te lokken naar het gebied en samen met vrijwilligers wordt het gebied omgevormd tot een spannende omgeving voor wandelaars.
Jonge Voorsterbos is meer en meer dieren gaan aantrekken. Het natuurgebied ruim 60 soorten broedvogels, waaronder kleine bonte specht en roofvogels als wespendief en sperwer. Voorsterbos is een vochtige bos en daarom komen ook vele soorten varens voor. In de greppels groeien zoals mannetjesvaren en het zeldzamere tongvaren. Op diverse plaatsen in het gebied vindt natuurontwikkeling plaats en hierdoor groeien het aantal planten- en diersoorten.