Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Natuurgebied Loetbos

Eigenaar(s): Gemeente Krimpenerwaard
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Het verrassend mooie Loetbos
De combinatie van grazige weilanden, het geheimzinnige bos en het meanderende riviertje de Loet maakt het gebied uiterst plezierig.

Het Loetbos is het gebied tussen Krimpen aan den IJssel en Schoonhoven dat langs de Provinciale weg ligt. Het verrassend mooie Loetbos is een trekpleister voor natuurliefhebbers. De combinatie van grazige weilanden, het geheimzinnige bos en het meanderende riviertje de Loet maakt elke wandeling, fiets-, kano- of vistochtje in het gebied uiterst plezierig.

 

Historie

Het Loetbos is een kleine veertig jaar geleden ontstaan. Het is een door de mens gemaakt natuur- en recreatiegebied.

De Krimpenerwaard, het gebied waar o.a. het Loetbos in ligt, werd vroeger voornamelijk gebruikt voor veenwinning. Sporen hiervan zijn nog steeds te zien in de vele sloten in het gebied. Die werden vroeger gebruikt om het water van de veenwinning af te voeren. Toen de veencultuur verdween zijn vele veenmoerasgebieden omgezet in grote percelen, polders, voor de landbouw.

Langs het gebied stroomt het veenriviertje 'de Loet', een rivier met groene oevers. Ongeveer veertig jaar geleden heeft de gemeente Krimpenerwaard rondom het riviertje grote percelen grond opgekocht voor recreatiedoeleinden. Het bos langs het riviertje heeft er haar naam aan ontleend.

De voormalige polders zijn weer teruggegeven aan de natuur. Die kreeg op de meeste plekken vrij spel. In het resterende gedeelte werd hier en daar door natuurbeschermers geholpen om de ontwikkeling van de natuur een handje te helpen.

   

Recreatie en natuur in Loetbos

Het tien kilometer lange Loetbos is goed toegankelijk voor recreanten. Door het gebied heen lopen verschillende wandel - en fietspaden, met hier en daar een bankje met uitzicht op de waterpartijen. De rust van het groene gebied kun je hier bijna voelen.

Een gedeelte van het Loetbos is uitgeroepen tot stiltegebied. Hierdoor kunnen planten en dieren zich in alle rust verder ontwikkelen. In het voorjaar zijn de grazige grasvelden bedekt met dekens van koolzaad en fluitenkruid. Aansluitend laten de rietorchies, zonnedauw, zuring en koekoeksbloem zich overal zien. Het vochtige gebied wordt ook versierd door de veelvoorkomende moerasspirea, hop, gele lis en valeriaan.

Ook de vogels hebben hun weg hiernaartoe gevonden. De zwartkop, de tuinfluiter en de grote bonte specht voelen zich hier goed thuis.

  

Datum: 9-7-2009 13:07:52
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Gemeente Krimpenerwaard
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...