Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Aalkeetbuitenpolder

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

Typisch veenweidegebied met graslanden en een van de weinige overgebleven eendenkooien van Midden-Delfland. In de polder vinden we verschillende soorten eenden, weidevogels en rietvogels zoals blauwborst, kleine karekiet, watersnip en rietgors. Het waterpeil is verhoogd zodat de bodem zacht blijft, waardoor weidevogels als kievit, grutto en tureluur gemakkelijk voedsel uit de grond kunnen halen.

Nabij de snelweg ligt de Rijsplas, die door grondwinning is ontstaan en vanuit een observatiehut goed te overzien is: met enig geluk kunt u er van november tot april ganzen, lepelaars, smienten en wintertalingen zien. De historisch belangrijke Rijskade (een kleidijk) vormt de noordoostgrens van de polder, waar wezel, steenuil en diverse vlindersoorten voorkomen. De polder sluit aan bij de Vlietlanden en is goed te overzien vanaf de Broekpolder en het fietspad langs de Boonervliet. Links van deze polder (aan de Maaslandse vlieten, z.b.) ligt de Foppenpolder en –plas: een groot gedeelte van de Foppenpolder is recentelijk onder water gezet als waterberging en recreatiegebied. Makkelijk te bereiken op de fiets vanuit Maasland.

De Aalkeetbuitenpolder sluit aan op het natuurgebied de Vlietlanden. Het grasland wordt zo beheerd dat het gebied geschikt blijft voor weidevogels. Onlangs is het waterpeil in de polder verhoogd. De bodem blijft nu zacht genoeg voor grutto en tureluur om hun voedsel met de snavel uit de grond te halen. In de Rijsplas zijn van november tot april ganzen, smienten en wintertalingen te zien. Het hakhout op de Rijskade aan de noordoostkant vormt een schuilplaats en leefgebied voor wezels en tal van insecten.

Eendenkooi

Aan de zuidkant van de polder ligt eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Deze kooi is één van de weinig overgebleven eendenkooien in Midden-Delfland. De kooi is te bezoeken in excursieverband.

 

Datum: 27-5-2009 07:24:41
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...