Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Landgoed Broekhuizen

Eigenaar(s): Staatsbosbeheer
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Landgoed Broekhuizen
Een historisch buitenplaats waarbij het huis en park een eenheid vormen. Het park is één van de beste voorbeelden van de Engelse landschapstijl.

Landgoed Broekhuizen. Een on-Nederlands uitziend landhuis, een graftombe in de vorm van een tempel, vijverpartijen, oude bomen en statige lanen. Een landgoed met een park dat een goed voorbeeld is van de typisch Engelse landschapstijl. Het landgoed is hersteld en het park heeft nadruk gekregen als trekpleister voor planten, dieren en wandelaars.

       

Historie

De oorsprong van het landgoed ligt in het verre verleden, om precies te zijn in de 15e eeuw. Op de plaats  van het vervallen landgoed is in 1736 in opdracht van de heer Cornelis Jan van Nellesteyn een landhuis gebouwd. Het park waarin het landhuis zich bevind is ontworpen door de Duitse hovenier J.G. Micheal en zijn schoonzoon J.D. Zocher.

  

Na de dood van zijn eerste vrouw hertrouwde Cornelis Jan van Nellesteyn met zijn huishoudster. Dat was beneden zijn stand en dat was in die tijd 'not done'. Dit leidde tot ruzies tussen de heer Cornelis en de kinderen uit het eerste huwelijk. Om hen te straffen liet hij het familiegraf, in een de vorm van een tempel, in het zicht van het landhuis bouwen. Zo konden de kinderen elke dag hun graf aanschouwen.

In 1906 is het landhuis in vlammen opgegaan doordat een gordijn vlam vatte. Hierna is het landhuis opnieuw, maar simpeler, gebouwd.

  

Landgoed Broekhuizen hersteld

Na een rumoerig verleden en wisseling van eigenaren is het landgoed in zijn volle glorie hersteld. Het  park van het landgoed is aantrekkelijk gemaakt voor planten, dieren en bezoekers.  het voormalig zwembad heeft plaats gemaakt voor een vleermuizengrot. De vijverpartijen zijn schoon gemaakt en aantrekkelijker geworden voor amfibieĆ«n en ringslangen.

Geleidelijk mag de natuur zich hier in het park van het landgoed herstellen.

 

Datum: 17-11-2009 22:01:14
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Staatsbosbeheer
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...