Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Heidestein

Eigenaar(s): Stichting Het Utrechts Landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Landgoed Heidestein
Landgoed Heidestein is door het hele jaar aantrekkelijk voor wandelaars. Het gebied is een van de grootste aangesloten gebieden in Nederland.

Landgoed Heidestein is een van de aangesloten gebieden Bornia en Noordhout. Het gebied wordt beheert door Het Utrechts Landschap en is een van de grootste aangesloten gebied. Landgoederen Heidestein is door het hele jaar aantrekkelijk voor wandelaars, want in voorjaar begint de bloei van verschillende bloemen en de heide kleurt het landschap paars in de ene seizoen en in de koude maanden bruin...

    

Historie

Ontstaan van het Landgoed Heidestein stamt vanaf 1870. De gebieden Heidestein, Bornia en Noordhout was in bezit van J.J. Uyterwerff Sterling gekomen. Hij gaf het landgoed de naam Bornia (Fries voor grens). In 1894 is gebied opgedeeld en een van de opgedeelde gebieden was Heidestein.

Later in 1906 is het Landgoed Heidestein zijn vorm gaan nemen door de heer De Wetstein Pfister. Zoals de naam al aangeeft was het gebied voornamelijk heide en stuifzand zoals meeste gebieden in Utrechtse Heuvelrug. Loop der jaren is er maar een klein gedeelte van heide over. Het huidige vorm van het gebied grove dennen, heiden en plaatselijk stuifzand.

   

Stichting Het Utrechts Landschap

Later is Landgoed Heidestein in beheer van Stichting Het Utrechts Landschap gegaan. Hier en daar hebben zij ingegrepen om de prachtige landschappen in het gebied te kunnen behouden. Er zijn Drentse Heideschapen ingezet om dichtgroei van de bomen en de heide tegen te gaan. De dode bomen worden door Stichting Het Utrechts Landschap niet opgeruimd zodat het als onderdak of schuilplaats voor vogels kunnen dienen.

Veder heeft Stichting Het Utrechts Landschap het gebied toegankelijk gemaakt om te wandelen door wandelpaden door het gebied aan te leggen. Door de kudde Drentse Heideschapen op Heidestein, de historisch theehuis, de wandeltunnels en schaapskooi die informatiecentrum dient is struinen door Heidestein een uniek ervaring.

   

Datum: 2-12-2009 17:17:45
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Stichting Het Utrechts Landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...