Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Haarzuilens

Eigenaar(s): Natuurmonumenten
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

Het ruim 600 jaar oude Landgoed haarzuilens kenmerkt zich met grote cultuurhistorische, landschappelijke en archeologische waarde. Op het landgoed staat het grootste en meest sprookjesachtige kasteel van Nederland: Kasteel de Haar. Met zijn torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen oogt Kasteel de Haar als het ideaalbeeld van een middeleeuws kasteel.

Landgoed Haarzuilens

Het onstaan van landgoed haarzuilens begon ruim 600 jaar geleden uit een versterkte hofstede. Loop der jaren is het gebied zich langzaam te weten uitebereiden. Er kwamen boerderijen en landerijen rondom het kasteel.

Het kasteel was een eeuw geleden nog een slechts een kasteelruïne. De eigenaar van het landgoed Baron Etiënne van Zuylen van Nijevelt liet de beroemde architect Cuypers het kasteel herbouwen en de landschapsarchitect Hendrik Copijn werd aangetrokken om de siertuin en het Noorder- en Zuiderpark aan te leggen.

Momenteel is het kasteel rijk aan de vele kunstschatten zoals bijvoorbeeld oosters keramiek, handgemaakt meubilair en zeldzame wandtapijten.

Het Kasteelpark en de Kasteeltuinen siert Kasteel de Haar met de rozentuin, de Romeinse tuin, de uitgestrekte vijverpartijen, de boogbruggetjes, romantische doorkijkjes en lange lanen. Voor de kinderen is er een spannende doolhof en een hertenkamp.

Bewaren van het cultuurhistorie

Momenteel is het park en het kasteel ondergebracht in Stichting Kasteel de Haar, waarin Natuurmonumenten voor 50% participeert. Om het gebied rondom het kasteel te beschermen heeft Natuurmonumenten het langoed verworven met de negen boerderijen met landerijen en een deel van het dorp haarzuilens.

Datum: 27-5-2009 08:01:11
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Natuurmonumenten
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...