Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Strabrechtse heide

Eigenaar(s): Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Natuurgebied Strabrechtse Heide
Het rijke verleden en het schouwspel tussen de heidevelden, tal van vennen, de grootste ven van ons land namelijk Beuven, kleine bosjes en het stuifzand...

"Uitgestrekte heidevelden met vergezichten tot aan de horizon. Een kudde Kempische schapen die gretig op de heidevelden grazen. De vergezichten worden af en toe onderbroken door kleine bosjes. Tal van vennen met luidkeelse kreten van de kikkers. Eén van de vennen is de Beuven en is de grootste van ons land. Op sommige plekken zien we stuifzand die met de wind mee dwarrelt."

   

We hebben het hier over natuurgebied Strabrechtse Heide. Een natuurgebied met een rijke verleden, en dat dient als trekpleister voor zeldzame dieren en planten.

Historie

Het rijke verleden begon zo'n 7000 jaar geleden onder invloed van de mens. Voordat de mens kwam waren deze gebieden oerbossen. De bossen werden gekapt en de grond werd gebruikt voor landbouw. Nadat de grond volledig was uitgeput werd het aan zijn lot overgelaten. De natuur nam het over en er vormd uitgestrekte heidevelden.

 

Later werden deze gronden opnieuw door de mens in gebruik genomen. Ten behoeve van de landbouw en/of als graasgebied voor Kempische schapen. De mest van de schapen werd verzameld in de poststallen waar ze 's nachts stonden. Overdag mochten de schapen op de heidevelden grazen. Het gebruik van schapenmest werd later vervangen door kunstmest. Hierdoor waren de typische Kempische schapen bijna uitgestorven.

Omvangrijk natuurgebied

Gelukkig zag men op tijd de waarde van de natuur in dit gebied in en het werd in bescherming genomen. Onder bescherming en steun van Staatsbosbeheer heeft het natuurgebied zich ontwikkeld tot wat het nu is. Tegenwoordig hebben veel bijzondere dieren en planten hun weg hiernaartoe gevonden. De kraanvogels en de zwarte ooievaars verblijven hier tijdens hun trek. In de vennen leven salamanders, heidekikkers en de rugstreeppad.

    

Dit plaatje komt extra tot leven versterkt door het nagebouwde Kempische dorp "De Plaetse". Hier verblijven de 300 Kempische schapen die van oudsher het beeld van dit gebied hebben bepaald. Ze mogen nu de natuur een handje helpen door te grazen op de heidevelden. Zo is het decor weer terug naar de oorsprong. Er heerst weer een oase van rust over de vergezichten van de Strabrechtse heide.

Datum: 28-11-2009 00:11:57
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...