Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Liesbos

Eigenaar(s): Staatsbosbeheer
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig
 
 
Het grootste oude zomereikenbos van ons land
Karakteristiek voor het Liesbos zijn de monumentale lanen. Ze zijn aangelegd voor de jacht van de vroegere adellijke eigenaren.

Het Liesbos (220 ha) staat bekend als het grootste oude zomereikenbos van ons land. In het voorjaar bloeit aan de voeten van de kale eiken en beuken een tapijt van teerwitte bosanemoontjes. Sinds de Middeleeuwen woont er in het Liesbos een kolonie reigers. In de 'reigerij' joegen rijke edelen met hun valken op blauwe reigers en ander klein wild.

Het natuurgebied Liesbos heeft natte, voedselrijke, leemhoudende bodem en daarom kent het een bijzondere flora. Liesbos kenmerkt zicht met de monumentale lanen die door het bos lopen. De lanen zijn aangelegd door de vroegere adellijke eigenaren om snel en comfortabel met hun jachtstoet te verplaatsen. De kolonie reigers die al sinds de middeleeuwen in het bos woont, was vaak het slachtoffer van de jachtpartijen met afgerichte haviken.

Het natuurgebied Liesbos ligt op een laag gelegen gebied met daaromheen een hogere rand. Het laag gelegen gebied van vroeger was vergelijkbaar met de polders van nu. Er groeiden verschillende soorten planten. Op de hoog gelegen rand zorgde de natuur, de wind en de vogels voor de planten groei als buntgras, heide, berken, lijster, dennen, eiken en beukenbomen. De hoogte en structuur verschil van het gebied zorgt ook voor variatie in de vegetatie. Hierdoor konden oudsher reigers hier hun voedsel vinden en broeden.

In 1794 werd de Liesbos al vormgegeven door gedeelte en om te spitten en of voornamelijk eikels te zaaien. De plantsoenen werden later omgehakt en gedeeltelijk gebruikt als brandstof in de nabij gelegen bakkers. Ondanks de afgezaagde bomen hebben de reigers hier alsnog gebroed. Er werd ook gezaaid op de Moerdijkse Postbaan en later in de omgeving van café "De Boswachter Takx". In deze tijd (1890) heeft een aktieve boswachter de bossen in kaart gebracht.

Nadat het gebied in beheer van Staatsbosbeheer kwam is het bos uitgebreid met beukebomen in de Moerdijkse Postbaan, Leurse Baan en Drielindendreef. Er zijn in het Liesbos veel buitenlandse boomsoorten te vinden. Door het in kultuur brengen is de plantengroei veel veranderd en erg gevarieerd.

Liesbos mag zich ook rijk rekenen met verschillende vijvers en vennen. De vijvers worden om de zo veel tijd schoongemaakt. Er lopen verschillende paden van staatsbosbeheer met fraaie uitzichten op de vennen.

 

Datum: 15-11-2009 10:54:31
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Staatsbosbeheer
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...