Over hollandgroen.nl | Inloggen | Registreren | Contact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Landgoed Vledderhof

Eigenaar(s): Het Drentse Landschap
ToegangkelijkheidParkeerplaatsRoutebeschrijvingOpenbaarvervoer informatieBushaltesInvalidevoorzieningToegangkelijkheid voor hondenFietspadenHorecaBezoekerscentrumExtra informatieExcursiesVaarroutesRuiterpadenWandelroutesVogelkijkscherm, Uitzichtpunt, uitkijktoren of kijkhut aanwezig

Het Landgoed Vledderhof ligt op een steenworp afstand  van het pittoreske dorpje Vledder. Het fraaie landhuis staat in een park met statige lanen, natuurlijk aandoende bospartijen, poeltjes en vennen. Het aantal aanwezige vogelsoorten in de bossen groeit elk jaar, en omhelst o.a. soorten zoals de bosuil, boomklever en de kleine bonte specht.

De waterpartijen zijn de plekken waar de amfibieƫn broeden en onderdak zoeken. De grootste watersalamander van ons land, de kamsalamander, broedt hier.

Historie

Voordat het landgoed werd gebouwd lagen hier weidse weilanden van het esdorp Vledder. De veestapel van de boeren kon hier grazen. Voorwerpen die gevonden zijn in het landschap duiden erop dat het gebied al vroeg en goed bewoond was. De grafheuvels zijn hier goede voorbeelden van.

De weidse weilanden werden uiteindelijk opgekocht door de familie van Royen en lieten een relatief klein landhuis bouwen. Het landhuis dat vandaag de dag nog staat is gebouwd in 1875. Het park van het landhuis bestond uit heide en natuurlijke opslag. in 1932 kreeg het landhuis pas de naam 'Vledderhof'. Het land werd uitgebreid met een productiebos en nam meer en meer de huidige vorm aan.

Behoud van Landgoedkarakter

In 1998 kwam het landgoed in handen van het Drentse Landschap. Bij het beheer van het landgoed was het voornaamste doel het behoud van het landgoedkarakter. Het typische karakter van het landgoed wordt versterkt door de statige lanen en daarom wordt het bijgehouden door middel van fraaie laanbeplatingen. In het voormalige productiebos wordt op strategische plekken ingegrepen, zodat het zich kan ontwikkelen tot een natuurlijker uitziend bos.

Datum: 22-12-2009 09:24:56
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Het Drentse Landschap
 
 

 

Bericht sturen naar fotograaf van de foto

Titel

Bericht

Reakties
Uw reaktie

bezig met laden...
bezig met laden...